De online wereldbevolking

Door gerrymeistah op dinsdag 29 januari 2013 18:25 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 2.691

Zo, ik heb ook maar eens een tweakblog geopend. Om wat meer mensen uit een bepaalde doelgroep te bereiken, tweakers dus. Mensen met een passie voor computers, voor techniek.

En over die "tweakers" ga ik het nu meteen even hebben. Ik erger mij namelijk steeds meer aan een groeiende groep mensen in online communities. Dit geldt vooral voor sites als tweakers, omdat het daar, in mijn ogen, ooit veel minder speelde.

Ik zal proberen het door mij gehekelde type mens te omschrijven. Over het algemeen zijn het mensen met een heel erg uitgesproken mening. Naast die uitgesproken mening bezit de persoon uiteraard een koppig karakter, hij/zij is onverbeterlijk. Last but not least heeft degene een buitengewoon sterke drang om zijn mening heel nadrukkelijk overal te verkonden. Dit uit zich vaak in een onnatuurlijke, irritante dominantie in forumtopics of zeer schreeuwerige frontpage reacties.

Ik heb het onder andere over de op de frontpage beruchte fanboys; fans van een merk die hun enthousiasme over een bepaald merk genoeg argumentatie vinden om iedereen die een ander merk prefereert quasi uit te schelden. Een genuanceerde mening is niet cool en wordt daarom genegeerd, je bent voor of je bent tegen, en je moet en zal kiezen. De mensen die bij een artikel over concurrende producten de altijd zelfde welles/nietes discussie beginnen en niemand met rust kunnen laten terwijl ze in hun reactie niets toe weten te voegen. Recente voorbeeldonderwerpen hiervan zijn bijv. Apple en Windows 8. Vooral bij Windows 8 heb ik op de frontpage een paar discussies gehad met mensen die mij de indruk gaven een ongefundeerde pure haat tegenover Windows 8 te hebben.

Naast de genoemde fanboys zijn er nog genoeg andere mensen die binnen de door mij bedoelde categorie vallen; bijv. mensen die een talent hebben om niet toe te kunnen geven dat ze wel eens fout zitten en dat er andere mensen zijn waarvan ze iets kunnen leren. Die op een forum een vraag stellen omdat ze ergens mee vastzitten en vervolgens verwachten dat iedereen hun aanpak accepteert en een oplossing neerplempt. Helaas komt het soms ook voor dat hun aanpak op een vriendelijke maar duidelijke manier in twijfel wordt getrokken door mensen die er overduidelijk meer verstand van hebben. In plaats van dankbaar te zijn voor de duw in de goede richting, worden ze dan boos. Jullie begrijpen dat dit een formidabele manier is om de mensen die er echt verstand van hebben op het forum te houden.

Goed, en dan denk je wel zo ongeveer alle vervelende soorten mensen opgesomd te hebben, maar helaas, er is er nog een die me te binnen schiet. Respectloosheid kom ik ook steeds meer tegen. Dan heb je het over tweakers die iemand die iets nieuws wil leren helemaal de grond in boren. De categorie mensen die het in games normaal vinden om tegen een nieuweling n000OOObbbBBB! te roepen kom je helaas ook op fora tegen. Lekker mensen die hard werken om een nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen uitlachen en uitschelden. Gezellig toch?

Wat mij hier nog wel het meeste aan stoort is dat er tegelijk op internet een gerechtigheidshype heerst. Dan bedoel ik bijv. de zoektocht naar de jongeren die iemand in elkaar hebben getrapt in Eindhoven, waar iedereen op het internet schreeuwt dat ze [vul willekeurige zware strafmaatregel in] verdienen! (Mensen, alsjeblieft, verdiep je eens in de materie!) De door mij zo ongelofelijk geliefde categorie personen krijgen het dan ook nog eens voor elkaar dit het hardste te schreeuwen, niet beseffende dat zij de "probleemjeugd" van het internet zijn. Zij de mensen zijn die de sfeer voor de rest verpesten, die ervoor zorgen dat mensen die echt iets hebben toe te voegen, steeds meer wegblijven.

En nee, dit komt niet alleen hier voor, dit komt overal voor. Maar door het oorspronkelijk zeer hoge niveau op Tweakers komt de klap wel harder aan. Oplossingen als het moderatiesysteem zorgen ervoor dat het allemaal enigzins binnen de perken blijft, maar ook daar zijn problemen aan verbonden: fanboys geven hun mede-fanboys maar al te graag hoge moderaties.

Hiermee wil ik overigens niet alle Tweakers tegen hun schenen schoppen; ik vind het een heel erg fijne community en het niveau hier blijft uitzonderlijk hoog. Ook bij het Tweakers hoofdkantoor lijken ze hard te werken aan de waarborging van dit niveau. Wel blijkt in mijn ogen dat dit steeds moeilijker wordt vanwege de groeiende groep "gespuis". Of hoe je het dan ook wilt noemen, ik heb er nog niet echt een naam voor.

Reacties


Door Tweakers user WeeJeWel, dinsdag 29 januari 2013 18:28

Je vergeet een categorie! Mensen die haten op andere internetgebruikers :P

Door Tweakers user gerrymeistah, dinsdag 29 januari 2013 18:41

WeeJeWel schreef op dinsdag 29 januari 2013 @ 18:28:
Je vergeet een categorie! Mensen die haten op andere internetgebruikers :P
Wat, probeer je me nou te verbeteren? Dit is gewoon mijn mening en het is de waarheid dus tja hou maar op ik heb toch gelijk!! hater!! Mijn iPhone is trouwens de beste! :+

[Reactie gewijzigd op dinsdag 29 januari 2013 18:43]Door Tweakers user Znorkus, dinsdag 29 januari 2013 19:01

Eens met de blog. Zorgelijke ontwikkeling. Vooral onder de gamers neemt de cultuur een onaangename wending. Verhuftering, haantjesgedrag, onbeschoftheid, denigrerende opmerkingen, zelfverheerlijking, narcisme, agressie, pestgedrag, zwart-wit denken... het lijkt wel erger te worden met de jaren.

Waarom zou het nodig zijn de eigen ik-kracht en ik-superioriteit zo nadrukkelijk naar voren te brengen? Ik ben er niet over begonnen, dat doen die types zelf. Blijkbaar leeft het thema in hun koppies. Zouden ze zich ongezien voelen, een betekenisloos en invloedsloos anoniempje, zo ten midden van dit hele, hele grote world wide web? Zich een beetje overschreeuwen om hun digitale identiteit te beveiligen?

Zonde, want het is veel leuker om gewoon aardig tegen elkaar te zijn. Maar zeg dat maar eens tegen zulke types. Dan is het 'nobody gives a fuck about what you think, you're a fucking looser, uninstall plz kkthxbye'.

Nu ik er bij nadenk is dat laatste een mooi inkijkje in de thema's die er misschien inderdaad wel spelen bij die gastjes. Uitgaande van het gezegde 'wat je zegt ben jezelf' kan je er donder op zeggen dat zijzelf degenen zijn die bang zijn dat het niemand wat interesseert wat ze vinden.

Door Tweakers user Znorkus, dinsdag 29 januari 2013 19:12

Interessant idee om een goede naam voor die groep te bedenken trouwens.

Narcissistic Online Identity Disorder?

Oftewel, de NOIDS? ;-)

http://thepunkeffect.com/...012/11/avoid-the-noid.jpg

[Reactie gewijzigd op dinsdag 29 januari 2013 19:21]


Door Tweakers user Znorkus, dinsdag 29 januari 2013 19:12

.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 29 januari 2013 19:13]


Door Tweakers user gerrymeistah, dinsdag 29 januari 2013 19:24

Ik denk inderdaad dat het een soort geldingsdrang is. Het internet is een soort virtueel schoolplein geworden waar net als op het fysieke schoolplein altijd alphamannetjes gedrag vertoond wordt. Op het fysieke schoolplein zijn het vaak degenen die thuis geen aandacht krijgen (uitzonderingen daargelaten), hun ouders falen in de sociale opvoeding, iets wat in onze samenleving als zeer belangrijk geacht wordt. Op het internet bestaat het fenomeen "sociale opvoeding" helemaal niet, en dan krijg je dat het makkelijker uit de hand loopt. Niemand heeft geleerd hoe je je hoort te gedragen binnen dat medium en de grote afstand tussen mensen en de daar bij behorende anonimiteit maakt de drempel om lekker het alphamannetje uit te hangen wel erg laag. Maar goed, dit zijn allemaal speculaties. Misschien maar eens wat googlen, hier is vast en zeker onderzoek naar gedaan.

en de naam, tja... voor tweakers is getwuis inderdaad wel een leuke naam :P maar NOID is ook leuk verzonnen. Laten we het erop houden dat het getwuis allemaal last heeft van NOID :+

[Reactie gewijzigd op dinsdag 29 januari 2013 19:25]


Door Tweakers user Rob, dinsdag 29 januari 2013 20:06

They see me typin' , they hatin'

Door Tweakers user Caelorum, dinsdag 29 januari 2013 20:45

Rob schreef op dinsdag 29 januari 2013 @ 20:06:
They see me typin' , they hatin'
Wat wil je daar nou weer mee zeggen? Dat ik zwart ben ofzo?
Of ging ik nu te ver?

Oh en natuurlijk ben ik het met de blog eens. Vooral categorie 2 is erg vervelend. Nog vervelender worden ze als 1 en 2 worden gecombineerd. Brrrr...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 29 januari 2013 20:47]


Door Tweakers user Sgreehder, woensdag 30 januari 2013 11:45

Het lijkt mij niet nodig het verleden te verheerlijken, want dit is iets van alle tijden. Het internet is inderdaad toegankelijker geworden voor de medemens met de in ontwikkeling zijnde prefrontale cortex, maar het is wel aan ons om er iets constructiever mee om te gaan. Een blog met schijnbaar enkel pejoratieve bedoelingen lijkt mij hiervan geen goed voorbeeld.

Door Tweakers user naarden 4ever, woensdag 30 januari 2013 11:52

The amount of sarcasm is too damn high! :+

Je hebt helemaal gelijk hoor, iedereen schreeuwt maar wat door elkaar, om maar beter uit de verf te komen dan de ander. En waarom? Omdat je lekker anoniem bent! Als jij een medeforumgebruiker met een bodybuilder als avatar ziet (99/100 keer is hij dat niet zelf en 99,5/100 keer is het gewoon een dikkig jongetje die niets anders doet dan op het internet zitten, vastgeklampt aan zijn toetsenbord, maar dat terzijde) kan je die helemaal de grond in schelden, want je bent anoniem. Op het moment dat je op 'Opslaan' of 'Verzend' klikt, verschijnen er lettertjes, en dat is ook alles. Als je adres met huisnummer opeens onderaan je bericht staat, inclusief een indicator voor hoeveel kilometer het van de lezer af is, wordt er opeens heel anders gereageerd.

Netanonimiteit is iets prachtigs, we hebben alleen een fout gemaakt; we hebben de mens ermee laten werken. Dat asociale ras, de kontgat van moeder natuur, en dan hebben we echt de grond bereikt met de Nederlanders hoor, die gaan discussiŽren als er iemand in elkaar worden getrapt en altijd maar de wat donkerder geschapen in de maatschappij de schuld geven.

Ik moet nu weg, maar ik was graag nog even verder gegaan.

Door Tweakers user H!GHGuY, woensdag 30 januari 2013 12:21

En daar moeten we gewoon allemaal aan werken.
Zoals ik in het verleden al voorstelde kun je dit op de frontpage wel degelijk aanpakken:
- reacties (en subreacties) met hoge score worden net onder het artikel getoond waardoor de nutteloze reacties naar onder vallen
- optioneel kun je het reageren op reacties met een zeer negatieve score penalizen. Dat ontmoedigt mensen om op de zoveelste Apple/MS/<insert something here> troll of flamebait te antwoorden. Gewoon downmodden, verder geen aandacht aan besteden.

Het doel moet gewoon zijn om die "vocale minderheid" in de marge te duwen. Laat ze er maar zelf uitkomen wanneer ze er klaar voor zijn.

Door Tweakers user gerrymeistah, woensdag 30 januari 2013 12:45

Sgreehder schreef op woensdag 30 januari 2013 @ 11:45:
Het lijkt mij niet nodig het verleden te verheerlijken, want dit is iets van alle tijden. Het internet is inderdaad toegankelijker geworden voor de medemens met de in ontwikkeling zijnde prefrontale cortex, maar het is wel aan ons om er iets constructiever mee om te gaan. Een blog met schijnbaar enkel pejoratieve bedoelingen lijkt mij hiervan geen goed voorbeeld.
Uit je opmerking dat het internet toegankelijker is geworden voor de mensen met een "in ontwikkeling zijnde prefrontale cortex" concludeer ik dat jij het probleem bij de pubers legt, klopt dit? In mijn ogen zijn het namelijk niet alleen pubers die dit gedrag vertonen.

Daarnaast begrijp ik dat het "vroeger was alles beter"-gehalte van mijn post vrij hoog is, maar tegelijk vind ik niet een blogpost daarom niet constructief kan zijn. Om een probleem als community aan te pakken moet het probleem eerst door de community erkend worden, en daar leveren blogposts wel degelijk een bijdrage aan. Zelfs al wordt er in zo'n blogpost alleen maar geconstateerd dat er een probleem is, het zet anderen aan het denken.
H!GHGuY schreef op woensdag 30 januari 2013 @ 12:21:
Het doel moet gewoon zijn om die "vocale minderheid" in de marge te duwen. Laat ze er maar zelf uitkomen wanneer ze er klaar voor zijn.
Eensch.
naarden 4ever schreef op woensdag 30 januari 2013 @ 11:52:
die gaan discussiŽren als er iemand in elkaar worden getrapt en altijd maar de wat donkerder geschapen in de maatschappij de schuld geven.
Gevaarlijk onderwerp. Men mag best constateren dat bepaalde bevolkingsgroepen vaker betrokken zijn bij dit soort zaken (voor zover ik weet is dit ook gewoon zo). In alle bevolkingsgroepen zitten rotte appels, en alleen omdat er bij ťťn groep het percentage rotte appels iets hoger is moet je niet meteen de hele mand met appels weggooien. Je moet gewoon een systeem verzinnen dat goed met rotte appels overweg kan, of ze nou uit Nederland of Verweggistan komen. Maar goed, ik dwaal hopeloos af.
Op het moment dat je op 'Opslaan' of 'Verzend' klikt, verschijnen er lettertjes, en dat is ook alles. Als je adres met huisnummer opeens onderaan je bericht staat, inclusief een indicator voor hoeveel kilometer het van de lezer af is, wordt er opeens heel anders gereageerd.
Helaas wel ja, en juist hier zou een vorm van opvoeding een rol moeten spelen. Vanaf het moment dat een kind het internet gaat gebruiken moet het kind een besef ervoor krijgen dat er achter elke username ook een mens schuilt, iemand die geraakt kan worden door wat er online gezegd wordt. Tegelijk moet je zo'n kind ook vertellen dat niet iedereen dit beseft en dat ze alles wat er op het internet tegen ze wordt gezegd met een korrel zou moeten nemen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 30 januari 2013 13:00]


Door Tweakers user i-chat, woensdag 30 januari 2013 12:54

Znorkus schreef op dinsdag 29 januari 2013 @ 19:12:
Interessant idee om een goede naam voor die groep te bedenken trouwens.

Narcissistic Online Identity Disorder?

Oftewel, de NOIDS? ;-)

http://thepunkeffect.com/...012/11/avoid-the-noid.jpg
wat ik me dan toch wel afvraag, hoe spreek je dat uit... is het
voids, (v=n), het engelse woord voor leegten of meer iets als no-id's (geen identiteiten)...

Door Tweakers user gerrymeistah, woensdag 30 januari 2013 13:06

i-chat schreef op woensdag 30 januari 2013 @ 12:54:
wat ik me dan toch wel afvraag, hoe spreek je dat uit... is het
voids, (v=n), het engelse woord voor leegten of meer iets als no-id's (geen identiteiten)...
Ik was geneigd om het op de voids-manier te zeggen, maar in het engels weet je het nooit. :9

[Reactie gewijzigd op woensdag 30 januari 2013 13:06]


Door Tweakers user JoZ1, zaterdag 2 februari 2013 23:06

Volledig eens met je blog, maar er moet wel opgemerkt worden dat het 'gerechtigheidstype' zeker niet alleen op het internet voorkomt.
En het is ook zo dat Tweakers nog relatief 'schoon' is. Kijk maar eens naar sites als Twitter/Hyves waar mensen hun 'weldoordachte' mening verkondigen, niet normaal gewoon. De koningin die de kanker kon krijgen omdat GTST niet uitgezonden werd, bijvoorbeeld.

Ik hoop meer blogs van je te lezen! :)

Door Karyne, maandag 5 augustus 2013 07:01

Vi har beslutat om en bggrfiyma och ve4ntar nu pe5 en utff6rligare offert. Planen e4r att vi e4ven snyggar till i ff6rrumet med klinker och golvve4rme lika duschen samt me5lning av ve4ggar och tak. Kanske e4ven nya be4nkar ff6r avhe4ngning mm.

Reageren is niet meer mogelijk