De online wereldbevolking

Door gerrymeistah op dinsdag 29 januari 2013 18:25 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 2.887

Zo, ik heb ook maar eens een tweakblog geopend. Om wat meer mensen uit een bepaalde doelgroep te bereiken, tweakers dus. Mensen met een passie voor computers, voor techniek.

En over die "tweakers" ga ik het nu meteen even hebben. Ik erger mij namelijk steeds meer aan een groeiende groep mensen in online communities. Dit geldt vooral voor sites als tweakers, omdat het daar, in mijn ogen, ooit veel minder speelde.

Ik zal proberen het door mij gehekelde type mens te omschrijven. Over het algemeen zijn het mensen met een heel erg uitgesproken mening. Naast die uitgesproken mening bezit de persoon uiteraard een koppig karakter, hij/zij is onverbeterlijk. Last but not least heeft degene een buitengewoon sterke drang om zijn mening heel nadrukkelijk overal te verkonden. Dit uit zich vaak in een onnatuurlijke, irritante dominantie in forumtopics of zeer schreeuwerige frontpage reacties.

Ik heb het onder andere over de op de frontpage beruchte fanboys; fans van een merk die hun enthousiasme over een bepaald merk genoeg argumentatie vinden om iedereen die een ander merk prefereert quasi uit te schelden. Een genuanceerde mening is niet cool en wordt daarom genegeerd, je bent voor of je bent tegen, en je moet en zal kiezen. De mensen die bij een artikel over concurrende producten de altijd zelfde welles/nietes discussie beginnen en niemand met rust kunnen laten terwijl ze in hun reactie niets toe weten te voegen. Recente voorbeeldonderwerpen hiervan zijn bijv. Apple en Windows 8. Vooral bij Windows 8 heb ik op de frontpage een paar discussies gehad met mensen die mij de indruk gaven een ongefundeerde pure haat tegenover Windows 8 te hebben.

Naast de genoemde fanboys zijn er nog genoeg andere mensen die binnen de door mij bedoelde categorie vallen; bijv. mensen die een talent hebben om niet toe te kunnen geven dat ze wel eens fout zitten en dat er andere mensen zijn waarvan ze iets kunnen leren. Die op een forum een vraag stellen omdat ze ergens mee vastzitten en vervolgens verwachten dat iedereen hun aanpak accepteert en een oplossing neerplempt. Helaas komt het soms ook voor dat hun aanpak op een vriendelijke maar duidelijke manier in twijfel wordt getrokken door mensen die er overduidelijk meer verstand van hebben. In plaats van dankbaar te zijn voor de duw in de goede richting, worden ze dan boos. Jullie begrijpen dat dit een formidabele manier is om de mensen die er echt verstand van hebben op het forum te houden.

Goed, en dan denk je wel zo ongeveer alle vervelende soorten mensen opgesomd te hebben, maar helaas, er is er nog een die me te binnen schiet. Respectloosheid kom ik ook steeds meer tegen. Dan heb je het over tweakers die iemand die iets nieuws wil leren helemaal de grond in boren. De categorie mensen die het in games normaal vinden om tegen een nieuweling n000OOObbbBBB! te roepen kom je helaas ook op fora tegen. Lekker mensen die hard werken om een nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen uitlachen en uitschelden. Gezellig toch?

Wat mij hier nog wel het meeste aan stoort is dat er tegelijk op internet een gerechtigheidshype heerst. Dan bedoel ik bijv. de zoektocht naar de jongeren die iemand in elkaar hebben getrapt in Eindhoven, waar iedereen op het internet schreeuwt dat ze [vul willekeurige zware strafmaatregel in] verdienen! (Mensen, alsjeblieft, verdiep je eens in de materie!) De door mij zo ongelofelijk geliefde categorie personen krijgen het dan ook nog eens voor elkaar dit het hardste te schreeuwen, niet beseffende dat zij de "probleemjeugd" van het internet zijn. Zij de mensen zijn die de sfeer voor de rest verpesten, die ervoor zorgen dat mensen die echt iets hebben toe te voegen, steeds meer wegblijven.

En nee, dit komt niet alleen hier voor, dit komt overal voor. Maar door het oorspronkelijk zeer hoge niveau op Tweakers komt de klap wel harder aan. Oplossingen als het moderatiesysteem zorgen ervoor dat het allemaal enigzins binnen de perken blijft, maar ook daar zijn problemen aan verbonden: fanboys geven hun mede-fanboys maar al te graag hoge moderaties.

Hiermee wil ik overigens niet alle Tweakers tegen hun schenen schoppen; ik vind het een heel erg fijne community en het niveau hier blijft uitzonderlijk hoog. Ook bij het Tweakers hoofdkantoor lijken ze hard te werken aan de waarborging van dit niveau. Wel blijkt in mijn ogen dat dit steeds moeilijker wordt vanwege de groeiende groep "gespuis". Of hoe je het dan ook wilt noemen, ik heb er nog niet echt een naam voor.